500TL ve üzeri siparişlerinizde ÜCRETSİZ teslimat.
500TL ve üzeri siparişlerinizde ÜCRETSİZ teslimat.

ZEYTİNYAĞININ NE KADAR ÖMRÜ VARDIR

Zeytinyağı ne kadar dayanır?


Mutfağınızdaki dolapları boşaltırken, birkaç yıldır içinde olduğundan emin olduğunuz zeytinyağıyla karşılaştığınızda ne yaparsınız? Tutmak mı, atmak mı?  Zeytinyağının sonsuza kadar sürdüğünü düşündüğü bir yanlış anlama var. Çoğu zeytinyağının belirli bir ömrü vardır ve zeytinyağının bozulup bozulmadığını anlamanın birkaç yolu vardır.

Markanın standartlarına, yağı üretmek için kullanılan işleme ve gerçek zeytinlerin kalitesine bağlı olarak, zeytinyağı genellikle iki ila dört yıl sürecek. Bununla birlikte, açmadan önce ve sonra saklama şekli, eski bir şişe zeytinyağının lezzetli ve ekşi olması arasındaki tüm farkı yaratabilir.

Zeytinyağı biter mi?

Zeytinyağı zeytinden elde edildiğinden ve botanik olarak zeytin bir meyve olarak kabul edildiğinden raf ömrü vardır. Dolayısıyla zeytinyağının da bir raf ömrü vardır. Zamanla olgunlaşabilen ve tüketilebilir durumda kalabilen şarabın aksine, zeytinyağı eninde sonunda çürüdüğü ve tadı hiç hoş olmayan bir noktaya ulaşacaktır.

Açılmamış zeytinyağı ne kadar dayanır?

Pek çok yiyecek ve içecek ürününde olduğu gibi, nasıl üretildiği ve tarihinden önce en iyi etiketinin ne olduğu kadar onları nasıl sakladığınıza da bağlıdır. Nispeten karanlık ve soğuk bir yerde muhafaza edildiği sürece açılmamış bir şişe zeytinyağı en az iki yıl sürmelidir.

Zeytinyağı açıldığında ne kadar dayanır?

Zeytinyağı açıldıktan sonra, serin ve karanlık bir yerde, her zaman sıkı bir örtü ile uygun şekilde saklanırsa, 18 ila 24 ay arasında sürebilir.

Zeytinyağınızın bozulduğunu nasıl anlarsınız?

Peki zeytinyağınızın iyi mi kötü mü olduğunu nasıl anlarsınız? Bu belki de düşündüğünüzden daha kolaydır. Sertleşen çoğu zeytinyağının kötü bir kokusu ve tadı olacaktır.

Tat, acılığı tanımlamanın harika bir yolu olsa da, kokudan biraz daha yanıltıcıdır. Bazı yüksek kaliteli zeytinyağı sadece biraz daha keskin, keskin ve baharatlı bir tada sahip olurken, diğerleri boğazınıza takılan bir tutam biber gibi neredeyse damağınızda cızırdayacak. Hakkında okuduğumuz en uç nokta, yanlış tatmak dışında, ekşimiş zeytinyağının, fritözde çok uzun süre kalmış patates kızartması veya cipslere benzer bir tadı olabileceği veya bu tadı nasıl hayal edebileceğinizdir.

Acımış zeytinyağı ile net ve ayırt edici bir tat ilişkilendirilmediğinden, zeytinyağınızın kötü olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, o zeytinyağının iyi olduğunda nasıl tadacağını bilmektir. Bu nedenle, ilk satın aldığınızda veya hediye edildiğinde biraz kullandığınızdan ve tadına aşina olduğunuzdan emin olun. Bunu başaramazsanız, yerel bir zeytin dükkanında veya civarda varsa gurme yiyecekler mağazasında o belirli marka ve türden ücretsiz bir numuneyi deneyebilirsiniz.

Süresi dolmuş zeytinyağı kullanmak doğru mu?

Kokmuş zeytinyağının size ciddi yan etkiler vermesi veya sizi hasta etmesi pek olası olmasa da, o eski ve son kullanma tarihi geçmiş yağı keşfettiğinizde, yiyecekleri boşa harcamama felsefenizi yeniden düşünmek isteyebileceğiniz başka nedenler de vardır. Örneğin, taze zeytinyağı çeşitli besinsel faydaları ile ünlü olsa da, tarihi geçmiş ve acımış zeytinyağının bu avantajlardan herhangi birini sunması pek olası değildir, bu nedenle güzel bir salata veya makarna yemeği olması gerektiği kadar sağlıklı olmayacaktır.

Yemek pişirmede kötü zeytinyağı kullanmanın bir başka dezavantajı da, kötü şarabın bir yemeğin lezzetini etkileyebileceği gibi, yağın da yemeğinizi mahvedebilmesidir.

Zeytinyağının raf ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

İdeal olarak, kötü veya kokuşmuş zeytinyağıyla uğraşmak zorunda kalmamanızı sağlamanın en iyi yolu, hasat edildikten ve şişelendikten sonra mümkün olan en kısa sürede tüketmektir. Ancak, muhtemelen onu en iyi nasıl güvenli bir şekilde saklayacağınızla ilgileniyorsunuzdur, bu yüzden mümkün olduğu kadar uzun süre dayanır. Zeytinyağını serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez şekilde tutmak en iyisidir. Uzmanlara göre 56 derece Fahrenheit en iyi sıcaklıktır, ancak 56 ile 70 arasındaki herhangi bir şeyin zeytinyağınızı tam olarak tutması muhtemeldir.

Zeytinyağını saklamanın en zor yanı oksijene karşı koruma sağlamasıdır. Her kullanımdan sonra, en azından kabı sıkıca kapatmanız gerekir. Hava geçirmez tutmasa da, mümkün olduğunca az oksijenin içeri girmesini önleyecektir.

Eski veya kötü zeytinyağından nasıl kurtulmalısınız?

Zeytinyağı, bitkisel ve diğer yemeklik yağ türleri ile aynı şekilde işlenmelidir. Asla doğrudan çöp kutusuna atmayın veya kanalizasyona atmayın. Bunun yerine kırılmaz, sızdırmaz bir kaba dökmeniz ve ardından çöp kutusuna koymanız gerekir.

Ayrıca, yemek hazırlamak veya yemek pişirmek için kullanmayı düşünmüyorsanız bile, israf etmekten hoşlanmıyorsanız, zeytinyağını yeniden değerlendirmenin çeşitli yolları vardır.

Özet

Bu nedenle, zeytinyağınız varsa ve onu hayal ettiğiniz kadar çabuk kullanmadıysanız, 12 ay ve 2 yıl içinde olduğu sürece, güvenlidir. Son kullanma tarihinden emin değilseniz, kokusunu veya tadını test ederek iyi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.